fbpx
Hääpuku

SULHASEN PUKEUTUMINEN

Tumma puku

Tumma puku on musta, tumman sininen tai harmaa puku. Solmiolla, tai dumbo-plastronilla ja värikkäällä juhlaliivillä tummaan pukuun saadaan väriä ja juhlavuutta. Paidaksi valitaan kauluspaita, mutta myös juhlapaita käy. Kalvosinnappeja sekä solmioneulaa voi käyttää halutessaan. Nykyään pukumuoti on hyvin kapeaa. On hyvä muistaa, että kapean puvun kanssa puetaan kapea solmio. Tumman puvun kanssa sopivat mitkä tahansa ohutpohjaiset miesten juhlavat kengät. Puvun tulisi kuitenkin aina olla kenkiä tummempi.

Frakki

Frakki on miehen juhlapuku, jota voidaan käyttää mihin vuorokauden aikaan tahansa. Frakki puetaan yleensä häihin, akateemisiin juhlatilaisuuksiin, presidentin itsenäisyyspäivän juhliin sekä juhlakonsertteihin.

Saketti

Saketti on miehen päivätilaisuuksien puku, ennen kello 18 tilaisuuksia. Saketti on yleensä musta, polvitaipeen yläpuolelle ulottuva puku. Tavallisen kauluksen kanssa käytetään kravattia ja siipikauluksellisen.

Smokki

Smokki on miehen iltajuhlapuku kello 18 jälkeen. Smokki on yleensä musta ja smokkipaita valkoinen. Näiden kanssa käytetään leveää mustaa smokkivyötä ja ruusuketta. Kengiksi valitaan kiiltonahkakengät. Rohkeammat uskaltavat käyttää asusteissa mustan tilalla myös muita värejä.

Kuvat: Vierula Photography

Asusteita puvun kanssa on monia. Näissäkin on erilaisia sääntöjä kuinka toimia minkäkin puvun kanssa, joten etikettisäännöt kannattaa tarkistaa etukäteen. Kaulaan voi laittaa kravatin, rusetin, huivin, plastronin tai esimerkiksi korun. Kalvosinnapit ovat melko yleinen lahja sulhaselle morsiamelta, joten näitä kannattaa harkita ja ottaa huomioon jo paitaa ostaessa. Puvun taskuun voi laittaa taskuliinan tai vieheen. Joidenkin pukujen kanssa voi myös pitää päähinettä.

Kuva: Patrik Raski
Kuva: Timo Soasepp

Vuokrapuku

Puvun vuokraaminen on edullisempaa kuin puvun ostaminen. Joissakin paikoissa puvun vuokraukseen sisältyy muutostyöt. Vuokrapuku on helppo vaihtoehto silloin, kun pukua tarvitsee vain lyhyeksi ajaksi ja yhtä käyttökertaa varten. Pukuvuokraamoita Pirkanmaan alueella mm. Pukuvuokraamo Kavaljeeri, Pukuliike Veston, sekä Kangasalta puolella Pukuvuokraamo Olga & Axeli.

Valmispuku

Valmispuvun plussaa on sen helppous – kauppaan vain, testaamaan ja kassalle. Miinuksena, että harva valmispuku istuu täydellisesti ilman muutostöitä yhtä hyvin kuin muutostyöllinen vuokrapuku tai mittatilauspuku. Valmispukuja saa esimerkiksi Pohjanheimolta ja Haloselta, sekä yllä mainitusta Pukuliike Vestonista.

Mittatilauspuku

Tämä on kaikista istuvin vaihtoehto puvun hankkimisesta. Puku tehdään mittojen mukaan ja juuri sellaiseksi kuin halutaan. Pukuja saa Tampereella mittatilauksena esimerkiksi Räätälistudio BQsta sekä yllä mainitusta Pohjanheimosta